Пансексуален човек е човек, който е романтично, еротично и/или сексуално привлечен от

...
Пансексуален човек е човек, който е романтично, еротично и/или сексуално привлечен от
Коментари Харесай

Какво е пансексуалността...или любовта без граници

Пансексуален човек е човек, който е сантиментално, еротично и/или полово притеглен от други хора, без значение от техния пол и полова идентичност. Тоест, пансексуалните се интересуват от хора без разлика в техния биологичен или психически пол. Този вид полова ориентировка постоянно се счита за форма на бисексуалност.

Терминът пансексуален се състои от представката „ пан “ от старогръцки, превеждаща се като „ всичко “ и думата половост. Този термин стартира да се употребява на Запад през 70-те години на предишния век, само че едвам през 1990 година доближава настоящето си разпространяване и известност след многочислените заявления за пансексуалност от американски актьори и звезди.

Като цяло пансексуалните могат да се интересуват сантиментално или полово от хора от всевъзможен пол, без значение от откритата им полова еднаквост: цис, транс или небинарни.

Важно е да не се бърка пансексуалността, която е полова ориентировка, с половата еднаквост. Първото е обвързвано с вида сексуално-афективно привличане, което се изпитва, до момента в който второто е обвързвано с психологическия пол, т.е. с метода, по който всеки субект се разпознава в това отношение.

Пансексуалната общественост се разпознава като колектив и е избрала байрак, който да съставлява нейните ползи като група. Тяхното знаме е правоъгълно и се състои от три дебели линии: една розова, една жълта и една синя , в този съответен ред. Всяка съставлява вероятен пол на привличане: женски, небинарен и мъжки.

Традиционно бисексуалните се схващат като хора, които показват сантиментално и еротично привличане както към мъжете, по този начин и към дамите, което може да се схваща като тип междинна категория между хетеро и хомосексуалността.

От друга страна, пансексуалността не се отнася единствено до половата формулировка на индивидите, само че и до тяхната полова еднаквост: цис, транс, небинарна. Пансексуалните хора са привлечени от другите, без значение от техния пол.

Това разграничаване има доста смисъл, в случай че мислим за превъзмогване на бинарната скица на половост и полова еднаквост, като се има поради, че обичайна концепция за бисексуалност се отнася единствено за мъже и дами.

Как да схвана дали съм пансексуален? 

Повечето хора са привикнали да виждат живота по един метод, т.е. разграничен сред дамите и мъжете, без значение от тяхната полова ориентировка.

Вие сте пансексуални, в случай че се чувствате привлечени от човек, без значение дали той се разпознава като жена, като мъж, като небинарна персона, като хомосексуален, бисексуален, транссексуален, флуиден пол, куиър, интерсексуален и т.н. Вашият случай ли е? Харесвате ли човек, тъй като го харесвате и точка? Само вашият почтен отговор може да ви покаже дали сте пансексуален.

Ако сте стигнали до извода, че отговорът е позитивен и обмисляте „ откриване “, по време на юношеството може да е по-сложно и е обикновено да се чудите по какъв начин да кажете на родителите си, че сте пансексуален.

Няма " съвършен " метод или миг да го извършите. Отделете време, защото това е доста персонално решение и потърсете помощ, в случай че смятате, че имате потребност от нея, с цел да се справите. Това да криете кой сте за дълго време може да бъде рисков фактор за вашето психическо благоденствие, шерването на това кой сте е част от вашето LGBTQ+ пътешестване.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР